geotherma logo

Zo verloopt de aanvraag voor een omgevingsvergunning voor geothermische boringen

warmtepompboringen
Ga je een omgevingsvergunning aanvragen voor een geothermische boring? Op deze pagina leer je hoe de aanvraagprocedure verloopt en hoe lang alles duurt.

Stappenplan van de aanvraagprocedure

Zo vraag je een omgevingsvergunning voor diepteboringen aan in 3 stappen:

Stap 1: dossier indienen

Alles begint met het indienen van een dossier bij het Omgevingsloket. Dat kan online via de website https://www.vlaanderen.be/omgevingsvergunning.

Voor de aanvraag heb je enkele zaken nodig, zoals een technische fiche van de warmtepomp en een inplantingsplan (op schaal met noordpijl, aanduiding boringen en warmtepomp). Rijksregisternummer en telefoonnummers van beiden bouwheren moet je ook doorgeven.

Stap 2: behandeling dossier

Een ambtenaar van de dienst Omgeving controleert of de aanvraag volledig is. Binnen de 30 dagen ontvang je een antwoord via e-mail.

  • De aanvraag is onvolledig: Je mag deze werkversie aanpassen en opnieuw indienen. Kosteloos en in hetzelfde dossier.
  • De aanvraag is volledig: De datum van het volledigheidsbewijs is de startdatum van de verdere procedure. Het bewijs vermeldt ook of een openbaar onderzoek nodig is.

Openbaar onderzoek

Voor aanvragen is een openbaar onderzoek nodig. Eerst door de betrokken instanties zoals de gemeente, VMM en Watermaatschappij. Daarna hebben buren en derden de mogelijkheid om eventueel bezwaar aan te tekenen tegen de geothermische boringen.

Het openbaar onderzoek wordt aangekondigd met een gele affiche op het perceel en een melding op de website van de gemeente. Natuurlijke personen en rechtspersonen hebben de mogelijkheid om een bezwaarschrift in te dienen bij het college van burgemeester en schepenen. Dat kan zowel online als met een (aangetekende) brief.

Goed om te weten: bezwaren leiden niet automatisch tot een weigering van de vergunning. Het college van burgemeester en schepenen bekijkt elk bezwaar individueel.

Stap 3: goedkeuring of weigering

De vervaltermijn van de beslissing is afhankelijk van de onderzoeksprocedure.

  • Dossier zonder openbaar onderzoek: max. 60 dagen
  • Dossier met openbaar onderzoek: max. 105 dagen

Bij een goedkeuring wordt de beslissing (gele affiche) gedurende 30 dagen aangeplakt op een goed zichtbare plaats op het perceel. Je mag pas starten met de werken op de 36ste dag na de 2de aanplakking. Het is zeer belangrijk dat deze termijn wordt gerespecteerd. Is dat niet het geval, dan worden boetes gegeven en de boringen onbruikbaar gemaakt!

Werd de vergunningsaanvraag voor een geothermische boring geweigerd? Dan heb je nog de mogelijkheid om beroep aan te tekenen bij de deputatie van de provincie. Doe dit binnen de 30 dagen na de afkeuring.

Wil je meer informatie over de aanvraag van een omgevingsvergunning voor warmtepomp boringen? Neem een kijkje op vlaanderen.be/omgevingsvergunning.

Hoe lang duurt de volledige vergunningsaanvraag?

De maximale duurtijd van aanvraag tot start grondboringen ziet er als volgt uit:

  • Zonder openbaar onderzoek: max. 120 dagen
  • Met openbaar onderzoek: max. 165 dagen

Dit zijn maxima. Het is dus mogelijk dat jouw dossier sneller verloopt.

Let erop dat we bij deze termijnen geen rekening houden met elementen die voor vertraging zorgen, zoals een bevoegde overheid die extra informatie vraagt of een dossier dat voor de gemeenteraad moet komen.

Wat moet je zelf doen?

Om een omgevingsvergunning te verkrijgen, moet je volgende zaken zelf doen:

  • De aanvraag indienen bij het Omgevingsloket
  • De gele affiche aanplakken op het perceel

Alle overige zaken, zoals het inwinnen van adviezen, behoren tot het takenpakket van de overheid.

Meer weten?

Na het lezen van dit artikel nog vragen?
Onze specialisten zorgen graag voor het antwoord.

Selecteer je taal