geotherma logo

Is het geluid van een warmtepomp storend voor buren?

geluid lawaai warmtepomp buren
Je hoort wel eens zeggen dat een warmtepomp veel lawaai maakt en je buren geluidshinder bezorgt. Maar klopt dat wel? En wat zegt de Belgische regelgeving? Op deze pagina vind je alle antwoorden.

Wat zegt de regelgeving omtrent het geluid van warmtepompen in België?

Voor de Belgische wetgeving kijken we naar de vernieuwde norm NBN S 01-400-1 (2022). Die legt een aantal beperkingen op aan het lawaai dat door installaties buiten de woning worden geproduceerd, waaronder warmtepompen.

Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen de geluidsemissie en geluidsimmissie.

Geluidsemissie

De geluidsemissie is het geluid dat een toestel uitzendt. Hoeveel geluid een warmtepomp mag produceren wordt gereguleerd op Europees niveau en is afhankelijk van het vermogen:

  • Nominale warmteafgifte  ≤ 6 kW: max. 65 dB
  • Nominale warmteafgifte  ≤ 12 kW: max. 70 dB
  • Nominale warmteafgifte  ≤ 30 kW: max. 78 dB

Geluidsimmissie

De geluidsimmissie is het geluid dat je hoort op een welbepaalde afstand van de warmtepomp. De geluidsimmissie wordt gemeten op de perceelsgrens, op een hoogte van 1,5 meter.

Volgens de Belgische norm (NBN S 01-400-1) mag de geluidsafstraling naar buren niet hoger zijn dan 40 dB.

Daarnaast is er in Vlaanderen de Code Van Goede Praktijk. Die zegt dat er tussen 7u en 22u een maximale geluidsdruk van 45 dB mag zijn, en ’s nachts maximaal 40 dB. Belangrijk om te weten: deze richtlijnen zijn enkel van kracht wanneer een bepaalde gemeente hiernaar refereert.

Positionering van de warmtepomp

Deze geluidsnormen onderstrepen het belang van de positionering van een warmtepomp.

In onderstaande voorbeeld zien we twee relatief stille warmtepompen met een geluidsvermogensniveau van 55 dB. Warmtepomp A wordt in de tuin geplaatst, op 5 meter van de woning en 10 meter van de perceelsgrens. Warmtepomp B hangt tegen de gevel, op 3 meter afstand van de buren.

Beide toestellen voldoen aan de geluidsemissie norm, want die is lager dan 65 dB.

Toch is er een verschil in geluidsimmissie. Als we het geluid op de perceelsgrens meten, zit warmtepomp A binnen de norm (27 dB), maar warmtepomp B niet (41 dB).

Maak een warmtepomp veel lawaai?

Een limiet van 40 dB zegt misschien niet veel. Is dat luid of stil?

Volgens de decibelschaal komt 40 dB overeen met gefluister. De meeste koelkasten en vaatwassers produceren meer lawaai, tussen 42 en 50 dB.

Belangrijk om te weten: de eenheid decibel heeft een logaritmische opbouw. Een vermeerdering van 3 dB betekent dus een verdubbeling van de geluidssterkte.

thermia athena lucht-water warmtepomp buitenunit

Op zoek naar een stille warmtepomp?

Dan is de Thermia Athena een uitstekende keuze. Met gemiddeld 32 dB is het een van de stilste warmtepompen op de markt. Op nachtmodus daalt het geluidsniveau zelfs tot 28 dB. Je hoeft dus geen schrik te hebben voor boze buren.

6 Tips voor een stillere warmtepomp

  • Controleer de technische fiche van de warmtepomp. Sommige modellen produceren meer lawaai dan andere. Thermia behoort tot de best presterende merken.
  • Zet de buitenunit op een geschikte plaats waar ze voor weinig overlast zorgt, en dus niet naast je slaapkamerraam.
  • Er bestaan speciale omkastingen om het geluid te dempen.
  • Zet planten in de buurt van de buitenunit als visuele en akoestische barrière.
  • Contactgeluiden kunnen erg storend zijn. Er zijn maatregelen om deze contactgeluiden te verminderen, zoals het gebruik van trillingsdempers. Dit onderstreept het belang van een goede installatie.
  • De meeste lucht-water warmtepompen hebben een stillere nachtmodus.

Meer weten?

Na het lezen van dit artikel nog vragen?
Onze specialisten zorgen graag voor het antwoord.

Selecteer je taal